itueskifotograflar2013ocak099
  • İSTANBUL TEKNİK ÜNİVERSİTESİ DENİZCİLİK FAKÜLTESİ (İTÜDF)

    İTÜDF, İTÜ'nün 11 Fakültesinden en genci (1992) olup 1884 yılında kurulan Yüksek Denizcilik Okulu'nun devamıdır. Tuzla'da Marmara Denizi’ne 400 m kıyısı bulunan 70.000 m2 lik yerleşim alanı üzerinde, 52 bağımsız binada eğitimini lisans/yüksek lisans/doktora düzeylerinde sürdürür. Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği Bölümü mezunları 1 yıllık İngilizce hazırlık ve 4 yıllık lisans eğitimini takiben İTÜ Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisi; Gemi Makinaları İşletme Mühendisliği Bölümü mezunları İTÜ Gemi Makinaları İşletme Mühendisi diplomalarını alırlar. Her iki bölüm mezunları ise TC Gemi Adamları Sınav Merkezi’nde (GASM) Uzakyol Güverte/Makine Zabiti, bilahare de Uzakyol Kaptanı/Baş Mühendis ehliyetlerini alarak uluslararası/ulusal filolarda Kaptan/Baş Mühendis olarak çalışırlar. Mezunların bir kısmı da armatör şirketlerinde yönetici olarak görev yaparlar. 
  • Eğitim Türk ticari denizcilik eğitimi ananeleri doğrultusunda ast-üst ilişkilerini içeren, üniformalı, yatılı kız/erkek öğrenciler içindir. M/V AKDENİZ (148m boy, 18.6m genişlik, 7864 groston) İTÜDF'sinin eğitim/laboratuvar gemisidir. Ayrıca R/V Sismik 1 araştırma gemisi, Hopa römorkörü, Martı motoru ve çok sayıda daha küçük boyutta tekne ile eğitim uygulamalı alanlarda desteklenir. Denizcilik Fakültesi Simülatörler Merkezi dünyanın önde gelen denizcilik araştırma ve uygulama merkezlerinden biridir. İTÜDF, Birleşmiş Milletler Uluslararası Denizcilik Örgütünde (IMO) 162 ülkenin denizcilik eğitiminin başkanlığını Türkiye adına yapmıştır. Ayrıca 5 kıtadan 48 ülkenin Denizcilik Üniversiteleri ve Öğrencileri Birliği’ninde (IAMU/IAMUS) kurucu başkanlığını yapmıştır.
  • Her yıl ortalama 100 Deniz Ulaştırma İsletme, 50’de Gemi Makinaları İşletme öğrencisi alan İTÜDF'sinin yaklaşık 70 kişilik bir akademik kadrosu vardır. Fakültenin kapalı yüzme havuzu/kapalı spor salonunda çeşitli sportif uğraşılarda bulunan öğrenciler yine kürek ve yelken kulüplerinde deniz sporlarını yaparlar. Daha fazla bilgiye www.df.itu.edu.tr adresinden ulaşılabilir.
  •  
  • NEW YORK EYALET ÜNİVERSİTESİ DENİZCİLİK FAKÜLTESİ (SUNYMF)

    SUNYMF, 1874 yılında, New York'ta St.Mary eğitim gemisinde kurulmuş olup, ABD'nin en köklü ilk ve 1 numaralı denizcilik fakültesidir. 1934 yılında şu andaki 56.000 m2 lik Fort Schuyler kampüsüne taşınmıştır. SUNYMF, New York Eyalet Üniversiteleri (State University of New York - SUNY) sistemine 1948 yılında katılan ilk fakültelerden biri olup, yine ABD'de denizcilik eğitimine 1972 yılında ilk kız öğrenci alan denizcilik eğitimi kurumudur. Throggs Neck yarımadası üzerinde, East River 'ın Long Island Sound'a eriştiği bir konumda tarihi bir kale içinde kurulmuş olan kampüs Kuzey Atlantik Okyanusu sahillerinde, New York merkezi ve Manhattan'dan sadece birkaç mil uzaklıktadır. 
     
    ABD'nin en gelişmiş açık deniz eğitim gemisi Empire State VI (173m, 17.000 ton) ile 4 yıl boyunca her yaz yarıyılında 2'şer ay dünya denizlerinde açık deniz eğitimi gerçekleştirilir. Köprüüstü, elektronik seyir, uydusal haberleşme, yük elleçleme simülatörlerini içeren Simülatörler Merkezi çağdaş denizcilik eğitiminde ağırlıklı olarak kullanılır. 
     
    Yatılı ve üniformalı bir eğitim düzeninde mezunları 4 yıl sonunda Deniz Ulaştırma ve Gemi Makinaları İşletme Mühendisliği BS/BE diplomalarının yanısıra eğer ABD vatandaşı iseler US Coast Guard (ABD Sahil Güvenlik) Gemiadamları Sınavlarına katılarak Uzakyol Gemiadamı (Kaptan/Baş Mühendis ve Yüksek Lisans) ehliyetlerini de alırlar. Üniversitede sürdürülen diğer lisans eğitim programları hakkında daha fazla bilgiye www.sunymaritime.edu adresinden ulaşılabilinir. 
     

     
  • GEMİ MAKİNALARI İŞLETME MÜHENDİSLİĞİ 

İTÜDF/SUNYMF çift diplomalı ortak uluslararası lisans programı sonunda Gemi Makinaları İşletme Mühendisliği (İTÜ) ve Bachelor of Engineering-BE (SUNY) diplomaları verilecektir. Mezunlar Uzakyol Baş Mühendis ehliyet sınavlarına TC GASM'de girerler. Eğitim süresi 5 yıl olup, ilk yıl İngilizce hazırlık sınıfı mecburidir. Bu sınıfta temel İngilizce eğitiminin yanısıra kredisiz temel denizcilik sertifika eğitimleri ile denizcilik oryantasyonu verilir. Temel İngilizce başarı düzeyini halihazırda sağlayan öğrencilere ise hazırlık yılında sadece denizcilik İngilizcesi ile temel denizcilik sertifika eğitimleri ve denizcilik oryantasyonu yaptırılır. Hazırlık sınıfı Eğitimi İTÜ'dedir. 1. sınıf güz yarıyılı eğitimi İTÜDF'de, bahar yarıyılı ise SUNYMF'tedir. 1. sınıf yaz yarıyılında ilk açık deniz eğitimi SUNYMF eğitim gemisi T/S EMPIRE STATE VI ile 2 ay dünya denizlerinde yapılır. 2. sınıf eğitimi güz ve bahar yarıyılları SUNYMF'te yapılır. 2. sınıf yaz yarıyılında 2. açık deniz eğitimi yine SUNYMF - T/S EMPIRE STATE VI ile 2 ay dünya denizlerinde yapılır. 3. sınıf güz yarıyılı eğitimi İTÜDF'dedir. 3. sınıf bahar/yaz yarıyıllarında, açık deniz eğitimi 8 ay süre ile SUNYMF-İTÜDF organizasyonunda uluslararası/ulusal ticaret gemilerinde maaş karşılığı yapılır. 4. sınıf güz ve bahar yarıyıl eğitimleri İTÜDF'dedir. Her iki ortak lisans eğitimi de kız/erkek öğrencilerin üniformalı, yatılı, ast-üst ilişkileri içinde geçer.